Här hittar du svaren på hur du tar hand om ditt silversmycke på bästa sätt!

 

Vad är 925 Silver?

Vad betyder 925? Kan man duscha med smyckena? Rostar Silver? Detta är en artikel som går igenom allt du kan tänkas vilja veta om 925 Silver.

925 silver är en benämning som används för att beskriva silversmycken som klassas som äkta. Anledningen till att det är just siffran 925 är för att silversmycken innehåller 92,5% rent silver. Den resterande delen utgörs av andra metaller, vanligtvis koppar. 

Eftersom silver är en typ av metall som i sin renaste form är väldigt mjuk, behöver man använda sig utav legeringar (blandningar) med andra metaller för att göra smycken utav silvret. 

Föremål som slits på mer, exempelvis bestick och ljusstakar, kräver en ännu större blandning av andra metaller. Dessa kallas istället för 830 silver och innehåller alltså 83% rent silver och 17% av andra typer av metaller. 

 

Kan man duscha med 925 Silver?

Det korta svaret är; Ja, man kan duscha med silversmycken. Silver kommer inte att förstöras när de utsätts för vatten. Dock kan smycket få en mörkare nyans och förlora lite av sin glans om de hamnar i kontakt med vatten, svavel, parfymer eller andra typer av syror regelbundet över lång tid. 

Kan silver Rosta? 

Nej, silver är en typ av metall som inte kan rosta. Silver tenderar dock att få en mörkare nyans desto mer det används. 

 

Skötselråd för 925 Silversmycken

Silver är en typ av metall som inte kommer tappa färg. Den är väldigt tålig och ett grymt val för varje dag användning, vi behandlar dessutom vårat silver genom en speciell process som gör att den håller nysilver färgen väldigt länge. Alla silversmycken mörknar dock med tiden och det finns saker som du kan göra för att hålla ditt silversmycke så fint som möjligt, så länge som möjligt. 

 • Förvaring 
 • Se till att alltid förvara ditt silver separat. Silversmycken som ligger tillsammans med andra smycken tenderar att missfärgas snabbare. 

   

 • Sov inte med smycket
 • Våra kroppar utsöndrar svavel som silver reagerar negativt med, och med tanke på att vi sover en stor del av dygnet är det smart att ta av sig smycket

  All tid som spenderas med smycket på kroppen innebär att smycket sakta men säkert blir mörkare. Tar du av dig smycket innan du sover ökar du chansen att behålla silvrets glans och färg längre. 

   

 • Undvik parfymer och vatten
 • Om du vill använda parfym samtidigt som du har på dig ditt ditt silverhalsband rekommenderas det att låta parfymen torka på huden innan du sätter på dig smycket. 

  Hur rengör man silversmycken?

  När du känner att det är dags att rengöra ditt smycke finns det flera sätt att göra det på. Nedan listar vi de vanligaste sätten att gå tillväga på, beroende på vad du har för redskap till hands.

  Rengöring med silverputs

  Häll på en klick silverputs på en mjuk trasa eller putsduk och gnugga medlet sakta på smycket. Se till att inte gnugga fram och tillbaka eller i cirklar för att förhindra repor och oönskade mönster. 

  Rengöring med diskmedel

  Om du inte har någon silverputs kan du istället använda dig av vanligt diskmedel och vatten. 

  Det du vill göra i det fallet är: 

  1. Löddra ihop blandningen av diskmedel och vatten i en skål. 
  2. Lägg smycket i skålen i 5-10 minuter.
  3. Ta ut smycket och borsta det försiktigt med en mjuk borste. En tandborste funkar ofta bra för att komma åt lättare.
  4. Skölj av smycket med rent vatten och torka av med en mjuk handduk.

   

  Rengöring med bikarbonat/bakpulver 

  OBS: Använd inte denna metod om ditt smycke är dekorerat med stenar.

  Ett annat känt knep för att tvätta silver är att använda bikarbonat eller bakpulver tillsmans med kokande vatten. 

  1. Lägg aluminiumfolie i botten på en skål.
  2. Placera smycket på foliet och strö över bikarbonat eller bakpulver.
  3. Häll sedan på kokande vatten och låt smycket ligga i några minuter.
  4. Använd dig av en tång för att lyfta ur silvret, alternativt vänta tills vattnet har svalnat och plocka sedan upp ditt smycke.
  5. Skölj av med vanligt rent vatten och torka av med mjuk handduk.